Rens af partikelfilter – Derfor er rensning af partikelfilter vigtigt

Har du husket at rense dit partikelfilter?

Hvis du kender din diesel bil, er du sikkert klar over, at den er monteret med et diesel partikel filter. Siden 2009 har dette været et krav fra EU. Biler fra før 2009 kan dog godt have partikelfilter installeret, da mange bilproducenter satte partikelfiltre i deres biler allerede før, standarden trådte i kraft. Formålet med din bils partikelfilter er at reducere den mængde af sod emission der udledes fra udstødningen. De nye krav blev indført for at mindske denne sod udledning med 80%. Så når du ejer en diesel bil med partikelfilter, er du på den måde med til at skåne miljøet.

Ligeså smart partikelfilteret er, ligeså træls kan det være, når det trænger til rensning. Din bil begynder at trække dårligere, eller måske skal du tanke benzin oftere end du plejer? Dette er to tegn på, at din bils partikelfilter er ineffektivt, eller måske ligefrem er stoppet med at virke. I meget slemme tilfælde begynder en DPF lampe at lyse i instrumentbrættet. Sker dette skal du enten skifte dit filter eller få det renset. En rensning af partikelfilteret nemlig i nogle tilfælde igen få gang i din bil. Mange kører bilen til mekanikeren når filteret skal renses. I dag findes der dog en lang række forskellige partikel rens produkter, så du selv kan rense dit partikelfilter.

Forsøg først selv at rense dit partikelfilter

Hvis filteret trænger til en rensning, kan du i første omgang forsøge at klare det selv. Anskaf dig en såkaldt DPF Cleaner, eller partikelfilter rens som det også kaldes nogle gange. Partikelfilter rens er en væske der hældes i tanken. Det er selvfølgelig vigtigt at bruge den rette mængde væske, hvilket du kan læse mere om, når du køber væsken. Det kan være en fordel at påfylde væsken i forbindelse med tankning af bilen, da du skal tilsætte en bestemt mængde pr. liter diesel i tanken. Ved en fuld tank kan det derfor være nemmere at afgøre, hvor mange liter diesel der er i tanken. Nogle rensemidler kommer i smarte flasker der er nemme at påfylde i tanken. Læs altid brugsanvisningen på den valgte partikelfilter rens, inden du bruger den.

Hvor hurtigt virker partikelfilter rens?

Når du har kommet partikelfilter rens i din tank, handler det bare om at køre nogle kilometer. Hvor hurtigt filteret er renset ud kan variere, men andre forbrugere har berettet om 200 til 400 kilometers kørsel, efter rensemidlet er fyldt på. Hvis du ønsker at kickstarte renseprocessen hurtigt kan du hjælpe det lidt på vej. Det kan især være en fordel, hvis bilens ydeevne er kraftigt nedsat grundet stoppet partikelfilter. Find en vej, hvor du må køre en rimelig høj hastighed, og få så bilen op over 2500 omdrejninger pr. minut. Det skal dog nævnes at den købte partikelfilter oftest virker bedst i tilfælde af lav tilstopning. Samtidig bruges rensemidlet også som forebyggende for fremtidige tilstopninger. Det anbefales derfor at du tilsætter partikelfilter rens i tanken efter ca. 2.000 kilometers kørsel.

Stadig problemer efter rensning?

Hvis du efter at have forsøgt at rense partikelfilteret stadig oplever nedsat ydeevne på bilen, bør du kontakte mekanikeren. Dit partikelfilter kan være så tilstoppet, at den købte partikelfilter rens ikke er nok. I et sådant tilfælde skal der professionelt udstyr til. Denne løsning er dyrere end at rense filteret selv men dog stadig billigere end et nyt partikelfilter.

Når filteret er stærkt tilstoppet, kan mekanikeren med specialudstyr indsprøjte rensevæske direkte ind i partikelfilteret, der opløser de fastbrændte sodpartikler. Denne metode kaldes en manuel regenerering af partikelfilteret. Når dieselbilen afbrænder sodpartiklerne i partikelfilteret, er der tale om en naturlig regenerering af filteret.

Rensning af partikelfilter pris

Når du søger efter en rensning af partikelfilter pris hos de forskellige værksteder, så er der ingen tvivl om at der kan være stor forskel på de priser du får tilbudt. Årsagen til at den rensning af partikelfilter pris du får fra det ene værksted er anderledes er som regel deres timepris er forskellige. Så derfor er det altid en god ide at få flere priser fra flere forskellige værksteder, så du har nogle at sammeligne med, og så kan du med god ro i maven vælge den billigste pris til rensning af dit partikelfilter.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal man få fortaget rensning af partikelfilter?

Alle dieselbiler fra 2009 skal have et partikelfilter, og hvis man ikke får fortaget rensning af partikelfilter i sin bil, så vil man kunne opleve at den kommer til at trække dårligere og det vil i sidste ende skade bilens motor hvis det ikke bliver renset i tide.

Kan man selv fortage rensning af partikelfilter?

Det er muligt at fortage rensning af partikelfilter selv, men mange vælger at få det gjort på et værksted, hvor de er professionelle og ofte også bruger bedre og mere effektive renseprodukter.

Hvor ofte skal man rense sit partikelfilter?

Det er meget forskelligt hvor ofte du skal have fortaget rensning af dit partikelfilter i bilen, som både afhænger af hvilken bil du har og hvor ofte du kører.

De sjældne tilfælde hvor regenerering af partikelfilteret ikke er nok

Det sker desværre også i sjældne tilfælde, at en manuel regenerering af partikelfilteret ikke er nok til at få bugt med sodpartiklerne. Når bilen foretager en regenerering efterlades en smule aske. Asken burde fjernes automatisk under regenereringen, men i nogle tilfælde sker dette ikke. Hvis der er stor mængde aske i partikelfilteret, vil heller ikke en manuel regenerering fjerne dette. I sådanne tilfælde skal en specialist indenfor rensning af partikelfiltre i brug.

Han måler først på, hvor stor modtryk, der er i filteret. Dette fortæller, hvor stor mængde aske der er i filteret. Herefter gennemskylles filteret med vand og kemikalier i en special maskine specielt bygget til formålet. Hvis filteret har stor mængde aske, og du har forsøgt at rense det med en partikelfilter rens, vil det under gennemskylningen kunne ses at, partikelfilter rensen ikke har gjort det ønskede arbejde.

Her kan det være nødvendigt at foretage en særlig ekstra rensning, der fjerner nogle af de rester partikelfilter rensen har efterladt. Til sidst gennemtørres filteret, så det igen er klar til at blive monteret i bilen. Der er således flere måder at få renset sit partikelfilter, afhængigt af hvor slemt tilstoppet filteret er, samt hvad der er årsagen til tilstopningen.